Екскурсія до 25-ї Дніпропетровської повітряно-десантної бригади

Основне військове призначення 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади - дії в тилу противника. Для цього об'єднання оснащене відповідним озброєнням (має в своєму складі БМД-1, БМД-2, БТР-Д, а також 2С9 "Нона") і може десантуватися в повному складі разом з технікою для виконання отриманого завдання.

Історія бригади

Формування майбутньої 25-ї бригади на базі окремих гвардійських повітряно-десантних бригад почалося в 1942 році, в розпал Другої світової війни, і завершилося в 1944 році. Після цього з'єднання в повному складі було надіслано на Карельський фронт, для участі у наступальної операції, яка проводилася 7-ї Окремої Армією.

21 - 24 червня 1944 року з'єднання бере безпосередню участь у проведенні Свірсько-Петрозаводської наступальної операції, де допомагає форсувати берег річки Свір, контрольований фінськими і німецькими військами.

Зокрема було здійснено псевдофорсювання річки, в ході якого 12 десантників, під зливою вогню перепливаючи Свір, штовхали перед собою плоти з макетами солдатів і кулеметів. Німецькі війська для зупинки "форсування" задіяли основні сили артилерії, таким чином демаскировав їх, що дозволило артилерії радянської армії знищити ці вогневі точки і відкрити можливість для безпечного наступу.

Другу світову війну солдати майбутньої 25-ї десантної бригади закінчили 10 травня 1945 року на річці Витьва у Строковицы в Чехословаччині, з'єднавшись там з американськими військами.

25 вересня 1948 року почалося формування на базі згаданих десантних з'єднань 217-го гвардійського парашутно-десантного полку, який увійшов до складу 13-ї повітряно-десантної ордена Кутузова II ступеня дивізії 37-го гвардійського Свірського повітряно-десантного корпусу.

З серпня 1969 року частини з'єднання дислокувалися в місті Болград Одеської області.

У період з 1979 по 1989 роки 119 офіцерів і прапорщиків полку брали участь у війні в Афганістані.

Крім того, 217-й гвардійський парашутно-десантний полк виконував урядові завдання на території тодішніх Вірменської і Азербайджанської РСР.

Після розпаду СРСР стався розділ 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії і згідно 217-го гвардійського парашутно-десантного полку між Україною і Росією. В результаті 217-й гвардійський парашутно-десантний Свірський ордена Кутузова ІІІ ступеня полк в складі 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії відбув в Іваново Російської Федерації.

Нова історія бригади

Згідно з наказом Міноборони України від 5 травня 1993 року на базі 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії розпочато формування 1-ї аеромобільної дивізії Збройних Сил України, а на базі 217-го гвардійського парашутно-десантного полку зі складу 98-ї повітряно-десантної дивізії формується 25-я повітряно-десантна бригада 1-ї аеромобільної дивізії. 5 червня 1993 року особовий склад 25-ї повітряно-десантної бригади у складі 1-ї аеромобільної дивізії прийняв присягу на вірність народу України.

У період з травня по липень 2002 року 25-я повітряно-десантна бригада була передислокована в смт. Гвардійське Новомосковського району Дніпропетровської області. Тоді ж бригада і отримала своє нинішнє повна назва — 25-а окрема Дніпропетровська повітряно-десантна бригада.

АТО

Участь 25-ї окремої повітряно-десантної бригади у війні з Росією на Донбасі - це історія бойової доблесті і болючих втрат. 25-я бригада - це криголом АТО, адже саме вони першими стали на захист батьківщини і забезпечили успішний наступ українських військ протягом липня-серпня минулого року. Саме вони йшли попереду, звільняючи один за іншим міста Донбасу від терористів і ведучи за собою інші підрозділи армії.

 

Учасники проекту "Крок до мужності" прибули на екскурсію до 25-ї десантної бригади.

 

 

На території частини десантники нам розповіли про історію бригади, показали види сучасної стрілецької зброї. І навіть дали потримати в руках та прицілитися.

 

Після цього з учасниками проекту були проведені бойові тренування на десантній парашутній гірці.

 

Потім у навчальному класі їм розповіли про сучасні десантні парашутні системи та їх застосування у військах.

 

Ми дуже вдячні командуванню 25-ї десантної бригади і зокрема колишньому Начальнику парашутно - десантної служби - підполковнику Петрашуку Миколі Івановичу за організацію екскурсії та проведення занять з нашою молоддю.